Blog Kosttilskud

Hvilke kosttilskud & vitaminer skal du vælge som gravid?

Hvilke kosttilskud er vigtige at tage imens du er gravid? Og hvilken virkning har de forskellige tilskud på dig som mor og dit voksende barn i maven? Læs mere om de anbefalede kosttilskud for gravide..

august 2021

Sarah Posin

Sponsoreret

Når du er gravid, er det vigtigt at spise sundt og varierert – det gør både at du trives bedre i din gravide krop, men også for at give dit barn den bedste start på væksten.

Jeg synes selv, at tanken om at kunne give min baby i maven en masse god nærring, er en kæmpe motivationsfaktor for netop at spise sundt og holde mig fysisk aktiv. Dermed ikke sagt, at der ikke også skal være plads til sødesager, for det skal der helt bestemt.

De fleste vitaminer og mineraler, finder vi i vores kost, men ofte kan det være svært at få dækket det anbefalede vitaminbehov, som sundhedsstyrrelsen især anbefaler gravide at tage, under graviditeten.

Derfor anbefales det, at gravide dagligt supplerer med kosttilskud, sammen med en sund og varieret kost. Netop for at give barnet alt det bedste, for at kunne vokse sig sund og rask i maven.

 

 

De anbefalede kosttilskud fra sundhedsstyrrelsen, for gravide

Her ser du en liste over 4 kosttilskud, som indeholder de næringsstoffer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide.

I starten af min egen graviditet havde jeg lidt svært ved at finde ud af, hvilke kosttilskud jeg skulle købe, hvilket mærke, hvad de forskellige tilskud havde af virkning, hvor stor dosis, og hvornår på dagen de skulle indtages.

Derfor vil jeg gerne dele ud af min erfaring, så her får i en lille kort forklaring, til hvert kosttilskud, så jeg forhåbentlig kan hjælpe dig godt og sundt på vej. Kig med her..

 

 

Folsyre også kaldet Folinsyre er et vitamin som findes i vores kost. Det er dog nødvendigt at supplere med et dagligt tilskud både før og under graviditeten, for at få tilstrækkeligt nok. Du skal indtage 400 mg Folsyre dagligt, fra du overvejer at blive gravid, til du er 12 uger henne i din graviditet.

Jeg har fortsat i hele min graviditet, men det har ikke nogen videre betydning, at fortsætte efter 12 uge.

Folsyre nedsætter risikoen for at barnet bliver født med misdannelser af hjerne og rygmarv.

 

Køb Folsyre her

 

 

 

Jern finder vi også i den mad vi spiser, men for at dække vores behov under graviditeten, anbefales det som gravid at indtage et dagligt jerntilskud på 40-50 mg fra 10 graviditetsuge og hele graviditeten ud.

Jern skal man være lidt opmærksom på, hvornår man tager det og med hvilke fødevarer. Tager du eksempelvis dit jerntilskud sammen med mælkeprodukter eller kalk, vil du have svært ved at optage tilskuddet. Det mest optimale er, at indtage dit jerntilskud sammen med en appelsin, eller et glas juice, da C vitamin fremmer optagelsen af jern.

I dette jerntilskud, får du faktisk både jern + C vitamin i én tablet. Så er du sikker på at kroppen optager tilskudet som den skal. Jeg har igennem min graviditet taget mit jerntilskud inden sengetid, i forbindelse med at jeg børster mine tænder og fjerner min makeup – på denne måde bliver kosttilskudet ikke forstyrret af andre fødevarer og jeg skaber en fin rutine med at tage det i forbindelse med en anden ting.

 

Køb Jern + C vitamin her

 

 

 

D-vitamin er et tilskud, som vi alle har godt af at tage, også selvom vi ikke er gravide. Da vi i Danmark ikke har mange måneder med sol og derfor har svært ved at få tilstrækkeligt med D vitamin fra solensstråler, vil det altid være en god idé at supplere med D vitamin, især i vinterperioden.

Det anbefales at alle gravide tager 10 mg D-vitamin igennem hele graviditeten. D-vitamin fremmer optagelsen af kalk, som er vigtig for den lilles knogleopbygningen.

Jeg har igennem min graviditet taget en multivitaminpille, som bla. indholder vitamin D. Ved at vælge en multivitaminpille, så får vi flere vitaminer i en piller og er fri for at sluge alt for mange forskellige piller dagligt 🙂

 

Køb D-vitamin her

 

 

 

Kalk får vi bla. igennem kost som mælk, yoghurt og ost. Får du ikke tilstrækkeligt med mælkeprodukter, anbefales det at supplere med 500 mg kalk dagligt, under hele din graviditeten. Kalk er både godt for dine, men også dit barns knogler og dens opbygning.

 

Køb kalk kosttilskud her

 

 

Hvordan skaber du de gode vaner?

Det er en god idé at skabe sig nogle gode, faste rutiner, både når det kommer til kosten, men også i forhold til de daglige kosttilskud som skal tages. Når du besøger din læge, vil hun/han også måle din blodprocent og holde øje med, om du får tilstrækkeligt med vitaminer, men det er altid godt at få skabt sige nogle faste rutiner, så de anbefalede tilskud bliver taget.

 

Her er et par gode fif, til at huske dine daglige kosttilskud:

  • Doser dine tilskud i en lille pilleæske, så du har forberedt til hele ugen.
  • Placer dine tilskud et sted, hvor du hver eneste dag ser dem.
  • Skab en fast rutine – det kan være i forbindelse med din morgenmaden, aftensmaden eller tandbørstningen?

 

Sund kost & gode vaner under graviditeten?

Kosttilskud er altid et supplement til vores kost. Det må aldrig træde i kræft som en erstatning, men er et tilskud, fordi vi har svært ved at få dækket det ønskede behov, alene igennem kosten.

Men hvordan skaber vi gode rutiner i forhold til den sunde kost. Vi ønsker alle at give vores baby den bedste og sundeste start på livet, og det kan vi allerede starte på, når den lille vokser i maven.

Ikke alle har helt let ved at holde fast i de sunde rutiner, da graviditet ofte er forbundet med kvalme, opkast og specielle cravings.

 

Her er et par fif, som du kan tage med dig:

  • Gør dig selv en tjeneste, ved ikke at handle de unødvendige ting ind, som du på forhånd ved er usunde. Har du skabene fyldt med silk og søde sager, så vil det højst sandsynligvis også være disse ting du tyr til, når du får lyst til en snack.
  • Fyld frugtskålen og grøntsagsskuffen op, så du har en hurtig og let tilgængeligt, sund snack.
  • Skab gode rutiner og start evt. din dag sundt ud med et dejligt og nærrende morgenmåltid. Når du starter dagen sundt og godt, vil du også opleve, at du har motivation for at holde den resten af dagen.

Der findes flere grunde til at spise sundt i sin graviditet. Du vil bla. få mere overskud, føle dig bedre tilpas i din iforvejende voksende krop, og du vil nok også opleve at din fordøjelse og hele din krop vil fungerer bedre. Du får mere energi til at holde dig aktiv, og aktiviteten gavner din graviditet og de gener som kan føle med. Derudover vil din baby elske dig for alt den gode nærring og daglig aktivitet som den får.

 

 

Følg altid Sundhedsstyrelsen anbefalinger når du vælger kosttilskud

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Få gratis inspiration, særlige tilbud og meget mere.