Bagværk Opskrifter

4 ting du skal vide om sundere bagværk – sådan kommer du sikkert igang!

Ja.. det lyder måske lidt uoverskueligt, når man åbner en opskrift uden mel, sukker og alt det hullumhaj. Der skal […]

marts 2016

Sarah Posin

Ja.. det lyder måske lidt uoverskueligt, når man åbner en opskrift uden mel, sukker og alt det hullumhaj. Der skal ofte bruges alverdens erstatninger for dette og jeg hader selv når jeg finder en super lækker opskrift, men at der så skal bruges ingredienser som jeg nærmest ikke engang aner hvordan udtales. Derfor forsøger jeg selv at gøre det så simpelt som overhovedet muligt. Med opskrifter hvor man ofte kan bruge de samme ingredienser, så man ikke skal ud og investere i det helt store, hver gang man har lyst til lidt lækkert bagværk. Her er en lille guide til hvordan du kan erstatte og bage dine egne sundere alternativer:


1

1# Hvilke mel-erstatninger findes der?  

Vi bager mel og glutenfri bagværk på livet løs og der findes et hav af muligheder for at erstatte dette – fedtreduceret Mandelmel , Kokosmel, sesammel, kikærtemel osv. Står du og vil bage en opskrift hvor du vil erstatte melet? Så skal du være opmærksom på at reducere mængden med ca. 30-40 %, da dit bagvæk ellers vil blive ekstrem tørt. De her såkaldte “sundere bage ingredienser” indholder store mængder fibre og vil derfor suge en del væske, derfor bliver resultatet anderledes hvis du vælger at erstatte 100%.  Du kan altid kombinere de forskellige mel typer, så du får lidt af hvert, da nogle af mel-typerne er en smule dyre. 


 

4

2# Hvorfor skal man huske våde ingredienser? 

Når vi bager opskrifter med erstatning for mel, fedtreduceret Mandelmel , kokosmel, sesammel, proteinpulver osv, skal der ikke meget til før det bliver meget tørt. Derfor kan det være en fordel at bruge de her bløde og våde ingredienser i opskriften, f.eks bananer, skyr, bønner, ost, hytteost, smør, creme fraise osv.


 

2

3# Hvor lang tid skal det bages?

Som nævnt i de to andre punkter, kan vi vidst godt blive enige om at når vi bager med de her lidt sundere mel-erstatninger, skal der ikke meget til før opskriften kan blive tør og kedelig. Derfor er det også ekstremt vigtigt at holde godt øje med tiden, når dit bagværk bages. Et par minutter for meget kan gøre en kæmpe forskel, så tag derfor hellere dit bagvæk ud af ovnen lidt tid før og tjek efter om den eventuelt har brug for lidt mere tid ☺️


 

2

4# Hvilket sødemiddel egner sig til hvad? 

De fleste af os ønsker at reducere mængden af sukker eller i fleste tilfælde helt erstatte det. Der er heldigvis et hav af muligheder, som smager mindst lige så lækkert som rigtig sukker. Men hvad skal man vælge?

Sukrin gold – Et alternativ til brunt sukker eller rørsukker og har helt samme udseende. Kun 1 kalorie per. tsk og har samme sødningsgrad som brunt sukker.

Sukrin orginal – Et naturligt produkt, ser ud og smager helt som almindelig sukker og er et kaloriefri produkt.

Sukrin melis – Også et naturligt og kalorie frit produkt. har helt samme funktion som flormelis. Kan bruges som glasur på kager eller som drys på bær eller andet.

Perfect fit – Et kalorie let bage produkt som også har samme søde effekt som sukker. Erstat 100 gram sukker med 60-75 gram Perfect Fit og få samme sødningsgrad, med mindre kalorier.

ISIS perfect sød – Et flydende sødemiddel, som jeg ofte bruger i te og kaffe. Men kan også sagtens bruges i bagværk, glasur, smoothies eller andet. 12,5 g Perfect Sød = 100 g sukker.


 

12814807_1683334908591289_8025185993443067704_n

Her er resultatet af min sidste kage opskrift ‘choko-karamel kage lavet på bønner’ – Du kan finde flere opskrifter på sundere bageværk i listen her.  Afprøve evt. nogle af opskrifterne eller prøv at erstat nogle af ingredienserne med dine egne. Hvilke sundere bage-opskrifter kan du anbefale? 

 

Sundere opskrifter på desserter, snacks og alternativ til brød og boller:

underskrift til bloggen 3

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Få gratis inspiration, særlige tilbud og meget mere.